Електоралната ножица между ГЕРБ и БСП се затвори, показва национално

...
 Електоралната ножица между ГЕРБ и БСП се затвори, показва национално
Коментари Харесай

БСП и ГЕРБ с равни резултати при избори

 Електоралната ножица сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия се затвори, демонстрира национално представително проучване на организация " Афис " за юни. При изключителни парламентарни избори 22,9% от гласоподавателите биха подкрепили ГЕРБ, а 22,6% - Българска социалистическа партия. Разлика от 0,3% е статистически пренебрежителна, означават от организацията. В съпоставяне с май поддръжката за ръководещите е спаднала с 3%, колкото е и растежът при социалистите. Подобно равнене се случва за първи път от ноември 2016 година, когато след загуба на президентските избори министър председателят и водач на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи оставка и курс към изключителни избори. В момента " Обединени патриоти " биха получили 5,4%, а Движение за права и свободи - 10%. С поддръжка под 2% " Воля " би изпаднала от Народното събрание. Сборът от гласовете за всяка от по-известните десни партии - ДСБ, " Да, България " и Съюз на демократичните сили, пък е 1,5%, само че при явяване в коалиция биха надминали границата от 4%, предвиждат от " Афис ".
Най-голям принос към месечната динамичност имат хората в дейна възраст над 30 години, регистрират от " Афис ". В тази група Българска социалистическа партия бележи растеж от 6%, а ГЕРБ - спад от 5%. С 4 на 100 има нарастване на поддръжката за Българска социалистическа партия от мъжете, при ГЕРБ още веднъж има спад от 6%. При 18-29-годишните гербаджиите резервират водещи позиции, само че съгласно " Афис " възрастова група не тежи задоволително измежду гласоподавателите, с цел да обърне резултата в кратковременен проект.
Според организацията спадът в електоралната поддръжка за ръководещите се дължи на: свадите с протестиращите майки, които прибавиха черти на студенина и безсърдечие към обществения облик на ГЕРБ; серията подадени и изтеглени оставки на министри девалвира благостойните жестове; антиевропейската акция по отношение на превозвачите, водена от депутати на ръководещите. С тези обществени акции може да се изясни и друга смяна - че таман в последния месец на европредседателството ни доверието на българите в Европейски Съюз спадна от 50 до 45%. Посещението в Москва и общественото смирение на Борисов за спирането на двата най-големи капиталови плана бе самобитен реванш за Българска социалистическа партия, която ги поддържаше. Сюжетът с беглеца от пандиза Пелов евентуално способства за срутва в доверието към Министерство на вътрешните работи с 3% по отношение на май и 7% по отношение на април. Ерозията в доверието е разумна ", обобщават от " Афис ".
Хората се научиха да разграничават популисткия жанр на ръководещите от действителната политика, вградена в статуквото, считат от организацията. Всеки сондаж демонстрира, че делът на хората, които считат, че живеят по-зле от миналата година, е 2-3 пъти по-голям от тези, които живеят по-добре. Сегашното съответствие е 15 към 28%. Само 22% считат, че страната се движи в вярна посока. Спадащото доверие е плод на първо място на чувство за рецесия на представителството сред политици и гласоподаватели. В последните месеци желанието за промени се върна на равнището от парламентарните избори през 2017 година: 25% желаят нови избори, 27% - промяна на министри, а 9 на 100 - нова коалиция в границите на настоящето Народно събрание. Едва 23% са за опазване на държавното управление в настоящия му тип, демонстрира проучването.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР